Når sporten bliver for ekstrem

I takt med at flere og flere dyrker ekstremsport stiger antallet af advarsler mod overtræning også. Fysioterapeuter melder om alvorlige nedslidninger af kroppen, mens forskere bl.a. peger på risikoen for permanente hjerteskader.


Løber i takt med tiden

En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut (Idan) har vist, at andelen af motions- og sportsaktive mænd nu for første gang i historien stiger med alderen. Godt 50 procent af de 40-69-årige dyrker regelmæssigt motion, men ser vi alene på de 60-69-årige er andelen helt oppe på 60 procent. Langt de fleste holder naturligvis indsatsen på et overkommeligt niveau, men gråt hår og rynker er ingen hindring for at træne over 10 timer om ugen. Og flere og flere – både mænd og kvinder – trapper tilmed træningen gevaldigt op og kaster sig over ekstremsport som maraton, ironman, triatlon, bjergcykelløb og ultratriatlon (3 gange ironman). 

Godt 50 procent af de 40-69-årige dyrker regelmæssigt motion, men ser vi alene på de 60-69-årige er andelen helt oppe på 60 procent.

Skruen uden ende

For mange handler det om at skabe en stærk identitet og realisere sine ambitioner, og med tiden skal der mere og mere til for at styrke selvtilliden. Det er en del af psykologien at blive ved med at udfordre sig selv og sætte nye mål. Du kan ikke hele livet blive ved med at fortælle den samme historie om dengang i 2005, hvor du løb et maraton på 2 timer og 35 minutter i Berlin. De fortsatte præstationer og den veltrimmede krop viser, at du har styr på dit liv, og det styrker din sociale status. Men medaljen har også en bagside. For målrettethed og karakteropbygning kan afløses af sygelig træningsafhængighed. Desuden kan overtræning føre til alt fra ømhed og ledskader til 

spiseforstyrrelser, vægttab og søvnmangel. Forskere har tilmed peget på, at konsekvensen af for hård og langvarig træning kan føre til permanente hjerteskader. Ved at følge 40 atleter, der som minimum dyrkede maraton og trænede 10 timer om ugen, kunne man se, at højre hjertekammer hos samtlige atleter blev markant større efter et løb – og at hjertekammerets funktion på alle måder blev forværret. Det viste sig også, at det netop er denne del af hjertet, som er ansvarlig for størstedelen af alle alvorlige rytmeforstyrrelser hos atleter.

Gode råd til at undgå overtræning

Når du træner meget, er variation et centralt middel til at minimere skader. Det værste, du kan gøre, er fx at fortsætte med at løbe længere og længere og hurtigere og hurtigere. Du skal vænne kroppen til at løbe i et mere moderat tempo, og så skal du øve dig i at variere træningen på alle mulige måder. Du kan fx løbe kort og hurtigt en dag og længere og langsommere en anden. For at forebygge skader er det imidlertid også vigtigt, at du veksler mellem forskellige former for træning: svømning, cykling, roning eller hvad der nu tænder dig. 

Indlæg oprettet 15

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen