Du er ikke alene

Antallet af mennesker med et høretab er stort – faktisk har hver sjette over 18 år problemer med hørelsen, og stadigvæk er det forbundet med tabu for mange, forklarer Anne Mette, der er hørekonsulent hos Høreforeningen.


SVÆRT VED AT FØLGE MED I SAMTALER?

Har du svært ved at følge med i samtaler, eller summer det lidt for ørerne i større forsamlinger? Det kan faktisk være de første tegn på problemer med hørelsen, men du er ikke den eneste. Mindst 800.000 danskere har ifølge Høreforeningen problemer med hørelsen, og alligevel er det en overset gruppe, fordi deres handicap er usynligt, og det kan være svært at sætte sig ind i omfanget af et høretab. Og fordi høretabet udvikler sig langsomt med alderen, kan det i begyndelsen være vanskeligt at opdage det og handle på det, da man vænner sig ubevidst til tilstanden. 

MISFORSTÅELSER OG SOCIAL ISOLATION

Problemer med hørelsen er dog ikke noget, man skal lade gå ubemærket hen, fastslår hørekonsulent Anne Mette. Det er vigtigt at reagere på det, fordi i sidste ende er dårlig hørelse et kommunikationshandicap, der skaber social isolation, som i værste fald kan føre til en depression. ”Man får svært ved at følge med i, hvad der bliver talt om, og man misforstår nogle gange tingene. Derfor trækker folk med høretab sig ofte fra sociale sammenhænge og blander sig ikke i samtaler,” siger Anne Mette. Konsekvenserne af ubehandlede høretab kan give problemer med koncentration, hukommelse, og skabe stigende frustration og irritation, en tendens til at trække sig fra større forsamlinger og dermed opleve ensomhed, isolation og nedsat livskvalitet.

HØRETAB ER STADIG TABU

Alligevel er der ikke mange, der taler om deres høretab, fordi det bliver forbundet med alderdom, og det er ikke noget, de fleste har lyst til at associere sig med, fortsætter hun. ”Det er nemmere at have et synsproblem og tage briller på, end det er at opdage et høretab og blive afhængig af et høreapparat, fordi briller anses for at være smartere end høreapparater,“ forklarer Anne Mette fra Høreforeningen. Ikke desto mindre er det vigtigt at fortælle sine omgivelser om problemet, og gå til ørelægen og få den hjælp, man har brug for. Høreapparater og forskellige høretekniske hjælpemidler kan afhjælpe mange problemer, men genskaber ikke den naturlige hørelse. 

Derfor er det meget vigtigt at passe på sin hørelse, så man mindsker risikoen for høretab. Det gælder i lige så høj grad om forebyggelse, udtaler Anne Mette, der peger på vigtigheden af ikke at udsætte sig for høj støj i for lang tid og bruge høreværn eller ørepropper i tilfælde af, at der er for meget larm. Pas på din hørelse og tag hånd om det høretab, du eventuelt har, fastslår Anne Mette. 

Anne Mette Paarup Kristensen, hørekonsulent, audiologopæd
Indlæg oprettet 15

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen