Renée Toft Simonsen – I forsvar for sårbarheden

53-årige Renée Toft Simonsen har skrevet en meget ærlig bog om at være en kvinde midt i livet, overgangsalderens kvaler og det almindelige livs eventyr. Den danske forfatter, psykolog og tidligere fotomodel overrasker læseren med hudløst ærlige beskrivelser om sit liv og nægter at skjule den sårbarhed, der følger med livet som kvinde i overgangsalderen. 


Hormonproduktionen falder, nætterne er ulideligt varme, humørsvingningerne ligger på lur, og sårbarheden fylder mere og mere. I bogen ”Jeg er f*cking hot!” deler Renée Toft Simonsen sine personlige oplevelser med den overgangsalder, der er en uundgåelig del af kvindelivet, som kan få selv en verdenskendt og anerkendt tidligere supermodel til at tvivle på sig selv, mens sveden drypper af hende, og hendes identitet som kvinde og mor bliver sat på prøve. Da hun gik i gang med at undersøge markedet for bøger i jagten på at forstå sig selv og den nye fase, hun var havnet i, blev hun både skuffet og provokeret af, at der ikke fandtes synderligt meget litteratur på området, men i stedet for at ligge sig fladt ned og acceptere det, gik Renée Toft Simonsen i gang med at skrive sin egen bog:

”Meget af den litteratur, der findes, handler om, hvordan man kan få det til at gå væk, skjule det eller mindske generne. Det var som om, at det her var noget, der ikke skulle tales højt om, og det blev jeg godt nok provokeret over! Jeg ville selv gerne have haft min bog, dengang jeg gik i overgangsalderen, så jeg kunne få at vide, at jeg ikke var alene om de her ting.” 

Når litteraturen ikke beskriver det følelsesmæssige register, der bliver rusket godt og grundigt op i under overgangsalderen, hænger det ifølge Renée Toft Simonsen sammen med, at der er en sårbarhed forbundet med alderdom. ”Det at blive ældre i vores kultur er på mange måder meget sårbart, fordi det bliver set som en svaghed, og det er ikke noget, man sætter pris på. Se bare på den måde, vi snakker om vores ældre på, når vi kalder dem for en ældrebyrde. Det er en ubehagelig retorik,” udtaler hun. Netop sårbarheden fylder en del i den tidligere supermodels liv, fordi hun synes, det er svært at blive ældre i et samfund, hvor det at få rynker og deller bliver anset som en svaghed, selvom alderdom rammer alle. Samtidig var det hårdt for Renée Toft Simonsen at indse, at hun ikke længere var en del af den reproducerende del af befolkningen, idet hun forbinder en stor del af kvindelighed med reproduktion.

”Det er som om, man ikke længere kan noget, når man ikke er kvinde på den måde.” 


Sårbarheden generelt fylder en stor del af bogen ”Jeg er f’ucking hot!”, fordi Renée Toft Simonsen går meget op i at forsvare den: ”Vi har det så svært med sårbarhed i vores kultur: Vi må ikke blive syge, ældre, kede af det og alle de her normale ting, for vi skal gerne hele tiden være glade og friske. Det kræver mange kræfter at have perfektion som ideal, og vi er i sidste ende alle sammen sårbare på den ene eller anden måde – som f.eks. ved sygdom eller alderdom. Min bog er et forsøg på at sige, at det er helt okay, at vi er, som vi er.” 

Selv har Renée Toft Simonsen fundet fred med sin alder, fordi som hun siger, er 53 bare et tal, det vigtigste er, at man kan kigge på sig selv med kærlighed, selvom det kan være svært, når spejlet fortæller, at man har taget fem kilo på.

”Selvfølgelig er det sorgfuldt at miste sit gode udseende, som har været et gode i mit liv, og som jeg har nydt godt af bl.a. i form af opmærksomhed fra det andet køn og via mit arbejde. Det er sorgfuldt at miste noget, som jeg har været glad for.” 


Men når det så er sagt, vil Renée Toft Simonsen gerne slå fast, at tilværelsen midtvejs i livet også har bragt vidunderlige goder med sig: ”Jeg synes, der er noget vidunderligt over den her alder, fordi der med den følger en visdom, erfaring og et overblik, jeg ikke tidligere har haft. Det er meget værdifuldt for mig.” Her nævner hun som eksempel den måde, man tackler ulykkelig kærlighed på, når man er henholdsvis 25 år og 53 år. Når man som 25 årig bliver udsat for ulykkelig kærlighed, kan man tænke, at det hele er slut, og at man aldrig vil finde kærligheden igen. Men som 53 årig ved man godt, at den ulykkelige kærlighed holder op, og man bliver helt sikkert forelsket igen. ”Når du er 25 år, har du ikke prøvet noget fem gange, og du har ikke været igennem en fase i dit liv en del gange, som du har, når du er 53 år. Der har du været igennem mange ting, og de er vendt tilbage, og du har lært af dem, og du får tacklet tingene på en anden måde – og måske går man ikke helt i stykker af det hver gang,” fortæller hun. Det giver hende en større ro at sidde inde med den viden og erfaring, hun har i en alder af 53, fordi hun har indset, at der er hårde ting i livet, som man bare skal igennem, men der er ikke noget, der varer ved for evigt, forsikrer hun om. 

Renée Toft Simonsens refleksive karakter bunder ikke kun i det faktum, at hun opsøger meget viden, men også at hun har tildelt meditation og healing en stor plads i sit liv. Det handler i lige så høj grad om, at hun i 1982 –  i en alder af blot 16 år blev verdenskendt, da hun vandt ”Supermodel of the World”, hvor hun rejste verden rundt for at bevise, hvad en dansk pige kan drive det til i modelverdenen, blandt andet som covergirl på adskillige af de mest prestigefyldte internationale magasiner. Med den hektiske og glamourøse karriere fulgte også bagsiden af medaljen med, nemlig et liv med angst, som resulterede i, at den verdensrejste supermodel hverken kunne tåle at få makeup på, få taget billeder eller overhovedet at være i rum med andre mennesker. Det resulterede i, at hun som 24 årig måtte tage det hurtigste fly hjem til Danmark og afslutte en modelkarriere, der var på alles læber. ”Når jeg ser tilbage på den tid, kan jeg godt se, at det i virkeligheden var arbejdsrelateret stress, jeg ikke tog hånd om og reagerede på, som udviklede sig til social angst. I dag snakker jeg højt og ærligt om min angst, fordi jeg oplever, at jo mere jeg snakker om min angst, desto mere bliver der lagt låg på den,” siger Renée Toft Simonsen. Angsten har ikke sluppet sit tag på den tidligere supermodel, idet den til tider kan vise sig, når hun skal præstere foran mange mennesker, som f.eks. til foredrag, eller når hun skal optræde. Renée Toft Simonsen uddyber: ”Men den er ikke så slem som tidligere, og der har meditation og healing en stor rolle. Det har hjulpet mig til at acceptere angsten, at holde af det, som umiddelbart ikke er det smukkeste ved os selv. Den er en del af mig, og jeg har lært at leve med mig, som den jeg nu engang er.”

Hendes seneste bog ”Jeg er f*cking hot!” udkom 3. april 2018 på Politikens forlag.

Vidste du?

  • Hun har skrevet en lang række børne- og voksenbøger. Blandt andet børnebogsserien om pigen Karla, som også er blevet filmatiseret.
  • Hun har også taget en manusuddannelse fra Den Danske Filmskole og skrevet to film om Iqbal Farooq, der baseret på Manu Sareens børnebøger.
  • I 1982 vandt hun Ekstra Bladets konkurrence Face of the 80’s og repræsenterede samme år Danmark ved konkurrencen Supermodel of the World, som hun vandt. 
  • Moren, Ingrid Simonsen, er uddannet sygeplejerske og systematisk terapeut. Faren, Jens Toft Simonsen, er uddannet cand. mag. i dansk og historie. Begge var politisk meget aktive på venstrefløjen i 70’erne.
Indlæg oprettet 15

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen