Ghita Nørbys evige livsgnist

Den livsglade Ghita Nørby kan skrive under på et utal af roller efter mere end 60 år med film og teater. Selvom hendes utrolige karriere har gjort hende til en af Danmarks mest folkekære og succesfulde skuespillerinde nogensinde, er hun ikke færdig endnu. Til maj er hun atter aktuel med forestillingen ”Musik og Eventyr”, der er en musikalsk eventyrfortælling i ledtog med den verdensberømte blokfløjte-virtuos Michala Petri og strengemesteren Lars Hannibal.


Latter er vejen frem

Har man haft æren af at møde dansk teaters førstedame Ghita Nørby, går der ikke lang tid, før hun slår en skraldende latter op, der varmer i hele kroppen. ”Livet ville være uudholdeligt, hvis man ikke har det skægt, derfor ler jeg meget, og det prøver jeg at bevare, så vidt jeg kan. Humor og latter er en meget vigtig del af livet. Altså hvis ikke du har en selvironi og kan grine af dig selv, så er du efter min mening et stakkels menneske,” understreger Ghita Nørby. Livet har dog ikke kun været en udsøgt dans på roser for den 84-årige skuespiller, og når man er en person i sine følelsers vold, som Ghita Nørby er, kan det være en udfordring at bibeholde et positivt livssyn, men det har trods alt ikke væltet hende af pinden. ”Jeg har også grædt mange tårer, fordi jeg er et menneske, hvor livet har blødt igennem, og jeg har udsat mig selv for alt, hvad du kan forestille dig, men jeg beholder min latter og positive syn på livet, fordi ellers kan jeg ikke holde det ud. Jeg bliver vanvittig,” siger Ghita Nørby.

Hun er datter af den kongelige kammersanger Einar Nørby og pianist Guldborg Nørby, der boede i Nyhavn. Med hendes egne ord har hun haft en fantastisk lykkelig barndom, og det var først i teenagealderen, at den unge Ghita Nørby havde sine kvaler med moderen, hvilket hun beskriver som værende typisk for piger i den alder. Hun lod ikke det private komme i vejen for en storslået karriere og udover at være tilknyttet Det Kongelige Teater, har Ghita Nørby spillet hovedroller i en lang række teaterforestillinger og derudover medvirket i 100 film, for eksempel ”Dansen med Regitze”, som bragte hende en Bodil og en Robert. Derudover har hun også modtaget en Æres Bodil i 2012. Fra TV er hun især kendt for sin rolle som Ingeborg Skjern i ”Matador”, og hun er siden blevet karakteriseret som en af Danmarks bedste karakterskuespillere med roller i større serier og film som ”Før frosten” og ”Nøgle hus spejl”.  

Som Ghita Nørby selv udtrykker det, er hun ikke kommet ”sovende” til den plads, hun har opnået på den kunstneriske scene. ”At være skuespiller kræver benhårdt fysisk og psykisk arbejde, det har intet at gøre med x-factor eller at være kendt. Den eneste grund til at melde afbud til en forestilling skulle være, hvis jeg var død. Så kan du selv regne ud, hvor alvorligt det er,” fortæller Ghita Nørby. Hun beskriver sig selv som en person, der altid har ydet sit bedste, og hvor kravet har været det største. Mindre kan ikke gøre det, når man hedder Ghita Nørby.  

Kærlighed fremfor alt

Det er dog ikke kun latteren, der præger den livsgarvede kvinde, men også kærligheden har fyldt – og til den dag i dag stadig fylder en stor del af hendes liv. Ghita Nørby blev første gang gift den 16. maj 1956 i en alder af 21 år med Mogens Garth-Grüner, men eventyret endte ikke lykkeligt for parret, da hendes første ægtemand begik selvmord året efter, kun 27 år gammel. I 1963 fandt hun igen kærligheden i sangeren Dario Campeotto, som hun mødte under indspilningerne til filmen ”Han, hun, Dirch og Dario”. Parret giftede sig og flyttede til Italien i 1964, hvor Dario Campeotto har rødder, og her boede de i fem år med deres søn Giacomo, indtil familien flyttede tilbage til Danmark igen, hvor de blev skilt samme år. I 1970 giftede Ghita Nørby sig igen og denne gang med skuespillerkollegaen Jørgen Reenberg. Ægteskabet blev opløst i 1978. Sidst men ikke mindst er der ægteskabet med pianist og kapelmester Svenn Skipper, som fik Ghita Nørby til at hoppe i en brudekjole igen og blive gift i 1984. Det sidste ægteskab var også det, der varede længst, hele 27 år blev det til i alt, indtil parret besluttede sig for at blive skilt i 2011. 

Selvom Ghita Nørby har et par forliste ægteskaber med i bagagen, har hun aldrig givet op på kærligheden til andre mennesker, forklarer hun. ”Kærligheden er et midtpunkt i livet. Det er vigtigt, at du har kærlighed til andre mennesker, men du skal også have kærlighed til dig selv, fordi hvis du ikke holder af dig selv, er det svært at holde af andre mennesker. Kærligheden skal helst være i en balance, hvis det skal være godt.” 

Se monsteret i øjnene

Selvom man hedder Ghita Nørby og er et kendt navn, kan man stadig godt tvivle på sig selv og være bange. Netop angsten og tvivlen er to ting, der har fulgt skuespillerinden hele hendes liv, men i modsætning til mange andre mennesker, er hun aldrig stukket af fra hverken den angst eller tvivl, der har stukket hovedet frem i hendes liv med jævne mellemrum.

”Selv mig, som er så gammel, har en iboende tvivl og angst, som alle andre mennesker har. Vi skal lære at blive venner med angsten og tvivlen og turde at se den i øjnene i stedet for at stikke af, fordi så er det først dér, den for alvor kommer efter dig. Man kan sige, det er lettere sagt end gjort, men jeg har altid gjort det og har lært rigtig meget af det,” siger Ghita Nørby. Det er især ungdommen, der bekymrer den livsglade skuespiller, fordi hun hører og læser så tit om unge, der går ned med stress eller ikke har det godt med sig selv. Selv kigger hun tilbage på en ungdom med en masse latter, og lige den del har hun taget med sig gennem hele livet.

Til spørgsmålet om hvordan hun vil huskes, efter hun er gået bort, kvitterer Ghita Nørby med et højt grin efterfulgt af en pause. ”Jeg vil gerne huskes for min latter.”

Indlæg oprettet 15

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen