Klovne giver krigsramte børn smilet tilbage

De voksne og verden overser ofte børn fanget i krig. De glemmer, at børn er børn. Det gør Clowns4Care noget ved. Med kufferten fuld af balloner rejser frivillige humanitære klovne ud til krigens mindste og skaber et ubekymret frikvarter. Læs om arbejdet og om, hvordan støtte til en NGO kan være en juleaktivitet for hele familien.


Julen er hjerternes fest i Danmark. Men i verdens brændpunkter er højtider sat til side for overlevelse. Særligt udsatte er børnene, der er fanget i en hverdag med uro og ødelæggelse. Det betyder, at de simpelthen glemmer at være børn. Krigskorrespondent, Jeppe Nybroe, har ofte mødt krigens mindste ofre. 

“Som journalist har jeg rapporteret fra blandt andet Syrien, Irak, Rwanda og Haiti. Børnenes hårde vilkår har fyldt mit hjerte. Jeg er så imponeret over deres evne til at overleve selv det allerværste, men jeg føler også, at en del bliver svigtet,” siger han. 

Derfor har Jeppe Nybroe opbygget Clowns4Care med klovn og krisepsykologisk rådgiver hos SOS International, Berit Austeen. Organisationen består af frivillige humanitære klovne, der rejser ud i verden med røde næser, balloner og sæbebobler i kufferten. 

“Unicef, Røde Kors og mange andre gør et formidabelt arbejde, men i nogle situationer er det største fokus selvfølgelig på eksempelvis de akutte behov som mad og vand. Vi kan så supplere med at give børnene et ubekymret frikvarter i en hverdag, der slet ikke er for børn,” siger Jeppe Nybroe. 

Og det har været rørende for krigskorrespondenten at se, hvordan børnene lyser op, når de er omgivet af voksne, der har overskud til leg. 

“I et trist havneområde ved Piræus i Athen mødte jeg en lille syrisk flygtningepige, som tydeligt blomstrede op i de timer, hun var ved min side, og vi sammen legede med mit kamera. For øjnene af mig forvandlede hendes triste og alt for voksne ansigt sig til igen at være ubekymret og smilende,” fortæller Jeppe Nybroe. 

Juleaktivitet med mening

Ifølge forsker i etik ved Roskilde Universitet, Thomas Søbirk Petersen, er julen et oplagt tidspunkt for danskerne at donere til verdens udsatte.

“Vi lever i den rigeste del af verden, og vi behøver ikke at vælge mellem en donation  eller en chokoladekalender. De fleste af os kan undvære 100 kroner,” siger han.  

En donation kan ligefrem være en tiltrængt aktivitet, som familier kan samles om, når man har fået nok af juleklip.

“Vi har en forpligtelse til at oplyse de mindste om verden omkring os, og det kan en donation hjælpe med til. Det er sundt for børn at se forældre og bedsteforældre hjælpe andre,” siger han og understreger, at det ikke handler om, hvorvidt man skal give eller ej. Men om at finde og støtte den organisation, der ligger ens hjerte nær. 

Nogle danskere mener måske, at deres hundredekroneseddel ikke redder verden, men selv småpenge rækker langt, understreger Jeppe Nybroe. 

“Sæbebobler, ansigtsmaling og måske et ballondyr er alt, hvad der skal til for, at børnene for en stund igen bliver glade børn. Alle skulle se, hvor meget vi kan gøre for to kroners balloner.”

Indlæg oprettet 15

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen